LES MEVES VIVÈNCIES

Si vols deixar el teu testimoni en aquesta secció, pots enviar el text proposat al correu gentgran.assemblea@gmail.com,  un cop l’equip d’edició de la Web l’hagi revisat el publicarà.
En el encapçalament del teu e-mail, fes referència al nom de la pàgina on vols que es publiqui, en aquest cas “LES MEVES VIVÈNCIES”.  En el text explica’ns les teves experiències positives o negatives sobre situacions del teu benestar social. El teu relat ens ajudarà a construir les futures accions socials per la gent gran en la nova república Catalana:

Pere Gabarra i els orígens de la Sectorial.

En Pere Gabarra és una persona que ha estat treballant per mig món i des de sempre ha exercitat de “Katalansk”, com ell mateix diu. “Abans ningú no sabia on era aquest país, ara a qualsevol lloc del planeta ja coneixen perfectament on és.” Segurament ha contribuït directament en aquesta fita. 

La seva relació amb la Sectorial va ser cap a la primavera del 2012. Després de constituir-se l’Assemblea, la Núria Jàvega, membre del Secretariat Nacional i la responsable de les Sectorials en aquella època, li va demanar que organitzés una sectorial per a jubilats. Es va constituir un primer grup i un 2 de març de 2012, a les 20.00 h, van signar el document oficial de constitució de la sectorial amb la denominació de Jubilats – Gent Gran. En J. M. Torres, Pere Gabarra, Ramon Torramilans i Lluís Serra eren els principals signants.

Al principi de la Sectorial el nostre entrevistat era el secretari, però feia de tot. El primer coordinador, en Ramon Torramilans, va estar-hi tan sols uns dies. El seu successor va ser en Joan M. Torres, però, com que residia a Tortosa i era complicat venir a totes les reunions, en Pere Gabarra s’encarregava de tot: convocava, organitzava, feia les actes de les reunions…

Va ser a la manifestació de l’11 de setembre de 2012 quan la Sectorial va lluir la seva primera pancarta que era una monstruositat de gran perquè tenia 5 metres de llargada i pesava com un mort. Recorda aquella jornada amb una especial emoció: “Els organitzadors em vam demanar que llegís en anglès, des de la tribuna dels oradors, l’històric discurs que en Pau Casals va pronunciar a l’ONU l’octubre de 1971″.

Al principi eren pocs, A més d’ell mateix hi havia, entre d’altres, en Lluís Serra, Joan M. Torres, l’Albert Miquel, en Josep Lledó, en Josep Dominguez i em comenta que se’n deixa algun perquè la seva memòria ja no és la d’abans. Les reunions es feien al carrer de la Diputació, al costat del carrer Girona, en un primer pis cedit gratuïtament per Artemi Nolla, propietari dels restaurants El Mussol, els Tapa Tapa. Val a dir que també es reunien al mateix lloc el Cercle Català de Negocis  i la Territorial de l’ANC Eixample Dret.

L’objectiu de la Sectorial va venir sol: “El Cercle de Negocis ja havia començat a fer xerrades explicant el tema de les pensions, però de seguida vam començar a fer-les nosaltres”. Al poc de constituir-se, en Pere es va estrenar en la que seria la primera xerrada a Lloret de Mar el 27 de setembre de 2012. “Vaig anar-hi sol amb unes notes manuscrites”. L’èxit d’aquella xerrada va provocar que les territorials comencessin a demanar  més actes per tot arreu del territori.

“En un moment donat se’ns va acudir d’organitzar la Sectorial com una empresa, amb un  cap comercial que era en Josep Domínguez, un responsable de màrqueting, un de merchandising… Havíem d’anar a vendre el nostre producte als Casals de Nou Barris. Però va ser un fracàs perquè els Casals eren territori del PSC i no hi havia manera d’entrar-hi. Vam tenir sort que les territorials eren les que ens demanaven les xerrades”.

Sí que es va aconseguir que, en una visita a Tarragona, en Lluís Gili agafés la responsabilitat de la web de la sectorial. En aquella època les esbroncades com a director de la fictícia empresa eren tremendes: “Vaig dimitir diverses vegades, perquè demanava sempre millors resultats, però els companys sempre em demanaven que tornés, cosa que feia”.  

També al cap de poc temps va conèixer en Paco Martínez en una xerrada celebrada a Sant Andreu. La incorporació d’en Paco va permetre que la sectorial és pogués adreçar a un públic de parla castellana, ja que en Paco feia les xerrades en castellà i a més tenia la virtut i el plus d’explicar-se d’una manera molt comprensible als assistents. Això va permetre al Pere dedicar-se a fer conferències en territoris on se sentia més còmode i on es podia expressar en la seva llengua i ser més convincent. Ho fa així perquè recorda una experiència que la cataloga d’hostil al barri de Roquetes de Sant Pere de Ribes. “Després de diverses incidències inicials, una dona em va demanar que parlés en castellà i aleshores em vaig adonar que mentalment havia de traduir constantment tot el que volia dir i va ser una experiència poc encoratjadora.”

Ens segueix comentant que  “la Sectorial ha fet centenars de xerrades per tot Catalunya, sempre de la mà de les Territorials, i ha estat una experiència molt gratificant. A vegades com a mostra d’agraïment ens regalaven caixes de pomes i de rovellons”. Es tractava d’una activitat frenètica de molts dels seus membres per tots els racons de Catalunya. Cal dir, per això, que cada conferenciant de la sectorial es pagava les seves despeses, benzina, menjar, peatges i desgast de cotxe ja que els estatuts de l’ANC no preveien cap subvenció per a les sectorials. Però, és clar, no ho feien per l’ANC, ho feien per Catalunya.

A més encara tenien temps per organitzar la primera assemblea general de la Sectorial, amb la participació d’en Vicenç Partal i la cantant Núria Feliu com a convidats. Fruit d’aquesta assemblea van sortir molts nous afiliats que van treballar activament per a la Sectorial.

En Pere ens diu que al principi anava a fer les xerrades amb notes escrites, però el seu esperit empresarial li demanava més modernitat. “Vam demanar, entre tots els socis, que féssim una contribució per a la compra d’un ordinador per a la Sectorial.  La resposta va ser un èxit clamorós, ja que van poder recaptar uns 1.000 euros suficients per a la compra”.  També recorda que la sectorial feia moltes parades a la plaça de Catalunya on tenien un dia assignat cada 15 dies de 10 a 14 hores. En especial recorda un any que era la vigília de l’11 de setembre i es van esgotar totes les samarretes i van haver de córrer a buscar-ne més.

Ens confessa que des de sempre ha estat independentista. No n’era molt conscient, però, per motius de feina, va estar treballant a diferents llocs de l’estranger com Escòcia, Londres, Holanda, on era considerat el català quan estava amb companys espanyols. “Quan he anat pel món sempre he dit que era de Catalunya”, fins i tot fa bastant temps que vaig renunciar a la nacionalitat espanyola. Tinc un preciós document a casa que m’ho acredita.”

Visita al Parlament Escocès

La seva activitat internacional ha estat continuada com la manifestació dels 10.000 a Brussel·les del 2010, la visita el dia 4 de juny de 2014 d’un nombrós grup de catalans que va fer lliurament al Parlament Escocés del manifest d’agraïment a la moció en defensa del dret a l’autodeterminació de Catalunya presentada el 28 de novembre de 2012 per 23 diputats d’aquest Parlament. I darrerament a la manifestació, també a  Brussel·les, del passat 6 de desembre de 2017.

Una altra fita seva és el suport i organització de la seva presentació pública al cinema Girona del documental Història d’un futur, reportatge de vuit entrevistes fetes a gent més gran de setanta anys en què va participar activament el nostre company Paco Martínez, un documental nascut per la necessitat vital de transmetre l’opinió i el coneixement de la nostra gent gran sobre el procés nacional que viu actualment Catalunya. Aquí teniu l’enllaç del documental: https://www.youtube.com/watch?v=QW-yzIeL93Y

Mirant cap al futur en Pere Gabarra creu que cal seguir donant el màxim suport a les accions promogudes per l’ANC i Òmnium i que els partits haurien de fer un front comú per a totes les eleccions que se celebrin a Catalunya.

Entrevista feta a Barcelona, 29 de març de 2019PACO MARTÍNEZ, EL LUCHADOR INCANSABLE

Mi nombre es Paco Martínez. Soy nacido en Madrid, tengo 79 años. Hace 73 años que vivo en Catalunya, aunque por asunto de mi trabajo la familia ha estado viviendo por periodos cortos en varios lugares de España.

Mi esposa es de origen catalán; mis tres hijos, nacidos en Barcelona. En las conversaciones familiares, el bilingüismo es completamente natural, entre ellos hablan catalán y conmigo hablan castellano. Ningún problema.

De joven me aterrorizaba la idea de no poder disfrutar como la mayoría de los países europeos de la democracia; para mí el poder defender mis derechos en el trabajo o poder expresar mis ideas políticas era y es esencial en mi vida.

Clandestinamente a partir de los 29 años tomé contacto a través de mi trabajo con el PSUC y sus gentes, pues a pesar de que no acababa de comulgar con el ideario comunista, hay que reconocer que si tenías el deseo de acabar con la dictadura Franquista, eran los únicos con los que podías colaborar pues estaban en las universidades, en el trabajo en la calle y por desgracia, también muchos de ellos en las cárceles.

A partir del congreso de Suresnes Octubre de 1974, en que el “grupo de los sevillanos”, con la intención de traer la ejecutiva del partido a España, le arrebataron la Secretaria General a Rodolfo Llopis, se desencadenó rápidamente la formación de federaciones socialistas por toda España.

Paco Martínez

Estando en el sindicato vertical (el sindicato del régimen) que nosotros utilizábamos para poder tener representación sindical, tomé contacto con Carlos Cigarrán miembro de la Federación Socialista de Catalunya (FSC), que después de casi un mes de espera supongo que estuvieron averiguando sobre mí, me convocó a una cita con Josep María Triginer.

Así empezó mi militancia, en el Socialismo y en la UGT, que duró 28 años, siempre de voluntario, (nunca ocupé cargos políticos remunerados) pues mi idea fue no dejar mi profesión.

En 1978 se forma el PSC-PSOE por la unión de tres partidos socialistas catalanes, FSC (PSOE), PSC (Reagrupament) y PSC (Congres), siendo secretario general Joan Raventós.

En esos años fui elegido en UGT de España Secretario de Relaciones Internacionales de la federación de Correos Teléfonos Y Telégrafos FCTT. Por este motivo estuve viajando por Europa y EE.UU, durante la clandestinidad de una forma oculta aprovechando días festivos, una vez legalizados los sindicatos, aprovechando horas sindicales, horas que luego tenía que recuperar en el trabajo.

Este periodo de militancia, se convirtió en un periodo duro pero ilusionante, que por el trabajo, la esperanza y el propio aislamiento que da pertenecer a un partido, la tormenta de ideas del momento, me hizo tragar muchas ruedas de molino con la facilidad con que se tragan rosquillas de pastelería. Después con el tiempo empecé a tener unas indigestiones mentales que me hicieron reflexionar.

Mi esposa y yo vivimos nuestro particular mayo del 68 en el año 1976 en Barcelona (ya que en su momento no pudimos vivirlo en Francia). El día uno y el día ocho de febrero se produjeron las mayores manifestaciones en 40 años de dictadura. En ellas, la población de Barcelona, catalanes, de origen y de adopción, hablando catalán o castellano, todos unidos, gritábamos y pedíamos Libertad, Amnistía, Estatut d’Autonomia.

El Estatut d’Autonomia, para nosotros suponía el Estado federal en el que siempre habíamos creído.

La decepción vino con el café para todos, la LOAPA después del golpe de Estado del 23F, la siempre prometida y nunca conseguida conversión del Senado Español en una cámara territorial y el siempre difícil encaje de Catalunya en España, problemas con el catalán, prohibición de hablarlo en el Congreso y en el Senado, vetos para que se usara en el parlamento Europeo.

Con el tiempo nos iríamos dando cuenta de que todo el proceso había sido un fraude: la Libertad, la habían convertido en una Constitución que suponía y supone un corsé para una mayoría de los españoles; la Amnistía, sólo se dio a los vivos, los muertos siguen en las cunetas, y sus sentencias judiciales sin anular, los verdugos se ríen de las víctimas, y nadie se ha preocupado por los que murieron defendiendo la libertad.

La Autonomía se ha convertido en una gestora que no puede pagar sus deudas por falta de liquidez, a pesar de los importantes recursos que se generan en catalunya.

Todas estas conclusiones me llevaron a un estado de abandono político llegando a la conclusión que debía darme de baja del PSC. Deserté de la política hasta que mi hijo, que ya se movía en ambientes independentistas, me abrió los ojos y me di cuenta que, por imposible, el federalismo era una quimera, y que la única vía posible era la independencia, La masiva manifestación del 10 de julio 2010 en respuesta a la sentencia del Estatut, fue un comienzo de lo que vendría después, para nosotros suponía el punto sin retorno del nuestro concepto del encaje de Catalunya con España. Por eso en marzo del 2012 mi esposa y yo nos afiliamos a la ANC.

Inmediatamente me puse a trabajar para la independencia, en la Assemblea territorial de Cerdanyola y en la Assemblea sectorial de Jubilats, por mi experiencia en el partido político, enseguida pasé a la tarea de divulgador, un año después con el surgimiento de Súmate en Belvitge, tomé contacto con Eduardo Reyes y por la condición de mis orígenes, me afilié de inmediato, pasando a ser también divulgador de Súmate. También he sido divulgador como voluntario de Ómnium.

Nosotros, mi familia, no somos nacionalistas; nos sentimos, simplemente, catalanes que queremos vivir en paz y tener, como tienen la mayoría, un Estado que nos proteja y nos defienda. Tenemos el claro convencimiento de que los catalanes seremos capaces de construir un nuevo país europeo, un nuevo país que no tenga los defectos de los estados decimonónicos, como es hoy España.

Somos conscientes que la corrupción se ha producido en mayor o menor medida en todo el estado, pero si tenemos un queso con gusanos y cortamos un trozo, ese trozo también tendrá gusanos, pero siempre será más fácil identificarlos y quitarlos.

Hace tiempo que renuncié a arreglar España, no renuncio a mis orígenes pero a mí me ha pasado el doble que a Machado pues son las dos Españas las que me han helado el corazón. Por otro lado los países pequeños son los que actualmente mejor funcionan, tienen una escala más humana y permiten una mayor participación de los ciudadanos en la vida política del país.

La democracia puede ser más participativa y real. Usando el sentido común se llega a la conclusión que la mejor solución para nuestra Catalunya es la independencia.

Si somos independientes podremos recuperar el déficit fiscal que actualmente padece Catalunya y emplearlo por ejemplo en:

– Mejorar la calidad de nuestras escuelas y de nuestros hospitales.
– Proteger el idioma hoy amenazado.
– Reducir la brecha salarial de los ciudadanos.
– Incentivar nuestra industria, actualmente en recesión por falta de financiación.
– Ayudar a nuestros emprendedores a que generen riqueza y por lo tanto trabajo.
– Conceder becas a nuestros estudiantes.
– Desarrollar una universidad que prepare a nuestros jóvenes para el mundo tecnológico que se nos viene encima.
– Destinar nuestros impuestos a construir infraestructuras que nos ayuden a exportar a Europa.
– Potenciar la investigación para ganar el futuro.
– Mejorar las prestaciones sociales.
– Garantizar para todo el mundo unas condiciones de vida dignas.
– Defender el siempre amenazado idioma catalán, recordando a Salvador Espriu, “Hem viscut per salvarvos els mots, per recordar-vos el nom de cada cosa”.
– Y seguir siendo solidarios siempre que haga falta.

Para lograr todo esto necesitamos con urgencia un Estado, un Estado con leyes justas, libre, próspero, social, solidario, preparado tecnológicamente para el siglo XXI, que pueda competir en Europa, que pueda darnos un Estado de bienestar, en resumen, una República con valores republicanos.

Lo que mayor satisfacción me ha dado en toda mi vida es saber que mis hijos vieron que en la lucha contra la dictadura sus padres estaban allí, y que nuestros nietos también tendrán la certeza de que para defender su futuro como catalanes y como ciudadanos, en un momento histórico como éste, sus padres y sus iaios también estuvieron allí.

Paco Martínez ANC Sectorial Gent Gran y Miembro de Súmate.


Foto: Josep de Fábregues (Coordinador Sectorial Gent Gran), Montse (Esposa de Paco), Josep Ginesta (Secretario Gral Treball, Afers Socials i Familia Generalitat Catalunya), Paco Martínez y Eduardo Reyes (Presidente de Sumate) en la comida homenaj organizada por la Sectorial de Gent Gran. (junio 2017)