EN PARLEM?

Si vols deixar el teu testimoni en aquesta secció, pots enviar el text proposat al correu gentgran.assemblea@gmail.com,  un cop l’equip d’edició de la Web l’hagi revisat el publicarà.
En el encapçalament del teu e-mail, fes referència al nom de la pàgina on vols que es publiqui, en aquest cas “EN PARLEM?”.  En aquest espai volem recollir un conjunt de cròniques que siguin una reflexió sobre el protagonisme que ha de tenir la gent gran en la República Catalana. Un conjunt de texts que han de servir per a un profitós debat i reflexió del paper dels jubilats i jubilades. El títol “Crònica de demà” és un recull de poemes de Miquel Martí Pol escrits en una etapa vitalista del poeta que traspua una afirmació per la vida. Un homenatge al present que és futur.

COCA AMB LLONGANISSA I LA SECTORIAL

Coca amb llonganissa. Els vigatans mengen coses. Algunes rares, perquè no dir-ho. Com la coca amb llonganissa.
És dimarts, 10 de març, i un grup de companyes i companys de la sectorial de Jubilats-Gent Gran ens trobem de bon matí a l’estació de tren de Vic i ens dirigim cap a la plaça Major, avui farcida de parades i de gent -no en va és dia de mercat-, per trobar-nos amb les Àvies i Avis de la Plaça de Vic i acompanyar-los en la ronda matutina, en la que com sempre reclamen a ple pulmó la llibertat dels nostres presos i preses polítiques i exigeixen, tossuts, la dignitat de ser qui volem ser. I amb ells cridem anhels pels carrerons de la vila antiga, entre una munió d’osonencs que van i venen. Ja se sap, és dia de mercat.
En acabar el ritual persistent, ens ofereixen la coca que cada dimarts arriba puntualment i desinteressada des de Folgueroles. I la llonganissa. Coca dolça i llonganissa salada segons el costum que com el guixot mai es perdrà.
Finalment, en semicercle, la mirada al cel blavíssim de la plaça, entonem Els Segadors i ens rearmem d’emocions, de fermesa, de convenciment i de força.
Culminada així la passejada, algunes àvies i avis i les companyes de la territorial d’Osona, que molt amablement ens han facilitat les coses, ens porten al local on farem la nostra reunió.
Un cop finalitzada, i ja camí del restaurant que els amics vigatans de la sectorial ens han reservat, rumio en el que he anat vivint en les darreres hores. Em dono compta de quant important, per enriquidor, per aglutinador, per revitalitzant i per necessari, és trepitjar territori, anar allà on sigui, relacionar-nos per compartir i constatar en primera persona quant de compromís amb el país hi ha per tot arreu. I cada cop és més intens el convenciment de que devem repetir-ho amb freqüència. Em dic a mi mateix que només cal posar-nos en contacte amb les territorials i demanar-los col·laboració per a trobar-nos amb la gent gran del seu àmbit.
També li doncs voltes a una sensació que se m’ha instal·lat al pit després de les freqüents referències que s’han fet a la reunió sobre la importància del Consell per la República. L’ANC el recolza i l’impulsa però estem molt lluny de donar-li la dimensió que necessita per a constituir-se en la veritable institució que ens ha de dur a la República Catalana. I em pregunto què podem fer des de la sectorial per canviar aquesta situació. El mateix em ve al cap respecte de les Eines de país o de quantes accions i opcions estratègiques te plantejades l’Assemblea. Podríem fer una mica més del que fem? Podríem donar un passet endavant per intentar esgarrapar una mica més de compromís dels nostres conciutadans d’arreu del país?
Som gent gran, però justament per això, tenim recursos que altres no tenen. Potser que entre tots plegats li donéssim algunes voltes a la qüestió i qui sap si no treuriem l’entrallat

Oscar

Unionista, a ti que te veo tan convencido

Convénceme de que deje de ser independentista, que deje de reclamar el derecho de Auto determinación que tienen los pueblos.
Ilusióname con tu sueño y demuéstrame que es mejor que el mío. Pero no lo hagas con, guardias civiles (por cierto un cuerpo militarizado), leyes, jueces, militares o reyes. Hazlo con argumentos.
¿Demuéstrame en qué me hará mejor una monarquía española, si la alternativa es una república catalana con valores republicanos y una Constitución del siglo XXI?
No me vale que me hables del tamaño de territorios.
Yo no quiero pertenecer a un estado extenso, sino a un estado que garantice derechos sociales, laborales, libertad de expresión, respeto a la libertad de manifestación, desobediencia civil pacífica, derecho a decidir colectivamente el futuro mediante referéndum, que respete la lengua propia de esa Nación, que respete su propia condición de Nación. No quiero ser Grande (Burro grande a un que no ande), cuando puedo ser como Holanda.
Convénceme. Pero más que convencerme, haz que quiera ser español. En un mundo global en el que leo libros de autores extranjeros, veo películas extranjeras y series extranjeras, escucho canciones en inglés y dedico una parte muy importante de mis ahorros a viajar por el extranjero, dime en qué me puedo sentir orgulloso de ser español, si ser catalán me es suficiente para saber de dónde soy y de dónde quiero decir que vengo.
Te costará convencerme de seguir siendo Español, porque para ello tendría olvidar y no creo que pueda en lo que me quede de vida, pues lo tengo grabado en el cerebro, por haberlo visto con mis propios ojos, como las tropas de Policía Nacional y Guardia Civil, mandadas a Cataluña por el Reino de España, arroyaban y pegaban con saña y una buena dosis de odio, a mujeres niños y ancianos, que su único delito era el querer votar su futuro, Tampoco me puedo olvidar de la deuda externa; de la precariedad laboral; de los recortes en derechos sociales; del futuro de las pensiones; del nacionalismo español, castrador, represor, autoritario. Cuando un Estado ha de apuntalar la mentira, para no gestionar la verdad, ese Estado se ha convertido en un Estado FUNDA MENTALISTA.
Te costará que niegue el potencial de Catalunya en atraer inversiones, en su capacidad de exportar sus productos manufacturados a todo el mundo, en su sistema universitario, en su capacidad en formar emprendedores, en el talento y la valentía de invertir su capital en la industria catalana, en sus recursos naturales, en su capacidad de atraer turismo gracias al trabajo de sus oficinas en el extranjero, del cual y a pesar de sus críticas se beneficia toda España, en fin riqueza y trabajo.
Trabajo que venimos a buscar más de 2.400.000 de varios lugares de España, porque en nuestros pueblos no había, todo ello entre los años 40, 50,60 huyendo de una hambruna que había producido una guerra incivil (un golpe de Estado que duro tres años) única guerra que gano el ejército español desde la perdida de sus colonias de América, hecha contra su propio pueblo y ayudado por alemanes, italianos, portugueses, marroquíes y amparados por el Nacional Catolicismo que pervive en su mayoría en la actual Iglesia Española .
Te costará que entierre mis sentimientos pues millones personas en Catalunya comparten los mismos sueños que yo.
Te costará convencerme de que la monarquía es la mejor forma de Estado cuando además de estar puesta con trampa, fue impuesta por el dictador Franco. Convénceme que con el poco respeto que demuestra constantemente el Reino de España con las minorías, el 16% de la población catalana podamos cambiar la Constitución, que nos impide dar respuesta a la pregunta que el 80% de la población catalana queremos responder, DERECHO DE AUTO DETERMINACION.
Convénceme. O, al menos, inténtalo. Tu ilusión debe ser superior a la mía y ya te digo que por mi parte el listón está muy alto, pon todo tu potencial de ilusión, que yo te escuchare con todo el respeto que me merece tu sentido de pertenencia.

Paco Martínez