Opinió


I TOT AIXÒ, COM HO ARREGLAREM ?

 

Jo no sé – ni crec que ho sàpiga ningú – com acabarà l’anomenat “procés”. Si que intueixo, però, que sigui quin sigui el final,  deixarà un munt de ferides obertes que no es tancaran en molt de temps, si arriben a tancar-se. Recordem que només fa quatre dies que els mexicans han plantejat al rei d’Espanya que demani perdó. Que demani perdó d’uns fets de fa 500 anys!. Què no passarà en el nostre cas?. 

Els governs de l’Estat, com alguns partits han jugat amb frivolitat la carta de posar tothom contra els catalans. Crear un “enemic” comú és una eina molt fàcil per aglutinar les masses i que s’encarin contra el boc expiatori, en comptes de fer-ho contra altres problemàtiques. Però, si s’ha de conviure, com es fa per redirigir una societat dividida i enfrontada? Com es desmunta l’invent?. I si, en comptes de desmuntar-lo, es segueix atiant sense pensar mai que algun dia caldrà crear  l’opinió contrària ?. Perquè caldrà fer-ho, no ho dubtem. 

Acostumada a posar la bota a sobre, els successius governs de Castella-Espanya, al llarg de la història han anat sembrant dolor i humiliacions. I creant ressentiments. Als Països Baixos, a l’Amèrica llatina, a les Filipines, a l’Àfrica… a Catalunya. 

Aquí no s’han oblidat encara els abusos del franquisme ni  les tortures a la Laietana, les comissaries o els “cuartelillos”. Ni el ribot de l’Estatut del 2.006. Ara, els recents cops de porra de las Fuerzas y Cuerpos, costaran molt més d’oblidar. L’injust empresonament dels nostres líders i governants. Les Fiscalies que “afinen”, els jutges que s’inventen relats, els guàrdia-civils que menteixen, els polítics que defensen la injustícia i deleixen perquè ens apliquin més 155, la Junta Electoral Central que prohibeix fins el ridícul… Tot això quedarà. 

I arribarà un dia en què caldrà pactar. O integrar. I tornar a ser amics. I llavors es veurà que aquesta política d’abús i menys teniment no ha arreglat res i, en canvi, dificultarà extraordinàriament la possibilitat de d’acords.

 Josep Mª de Fàbregues-Boixar
Coordinador de la Sectorial de Jubilats-Gent Gran